Kenneth Lindgren har gjort sitt.
Kenneth Lindgren, 73 år gammal från Vänersborg avled i sitt hem 12 januari 2018. Kenneth bodde ensam i sin villa sedan hans hustru Berit gick bort för 6 år sedan, Kenneth hittades av dottern Anna framför TV apparaten där han ”somnat in”.
Kenneths andra dotter Sophia var på Lärje när dödsbudet kom, Sophia skulle tillsammans med Kenneths barnbarn Lisa, Henric och Edwin tjänstgöra på ett BJs tåg med ”Goa Gubbar” till och från en ishockeymatch mellan Frölunda Indians och Brynäs i Gävle. Sophia och Lisa åkte genast hem men Edwin och Henric blev kvar på tåget för att utföra sina arbetsuppgifter, detta gillades säkert mycket av Kenneth.
Kenneths familj var mycket för tåg i olika former, Kenneth har alltid haft en modelljärnväg.
Kenneths och familjens första resa med BJs gick i början på 80-talet till Håverud med lok BJ 74 och Lennart Flodin som lokförare. I många år städade och grejade Kenneth tillsammans med Lennart Flodin BJs vagnflotta. En annan insats var att han tillsammans med Karl Inge Larsson invändigt renoverade vagn BJ 12 i Öxnered. Kenneth har filmat många av de expeditioner med uttag av ånglok från sina beredskapsskjul som utförts liksom han i många år hade en viktig funktion i teatertågen till Säffle. En verksamhet som Sophia och Lisa delvis tagit över.
Sophia med make Kenth och deras barn Henric och Lisa deltar i BJs verksamhet i olika roller från ånglokstjänst - försäljning - servering och utskick, liksom Anna och hennes son Edwin och då i restarationsverksamheten, Edwin gillar att stå bakom spisen vilket han gör med bravur. Edwin är ibland också konduktör på våra tåg.
Många av Kenneths filmer kan man se YOUTUBE, kolla BJs hemsida, www.BJs-club.se för länkar.
Kenneth med familj var också aktiva i AGJ verksamhet och både Sophia med make Kenth och deras barn Henric och Lisa syns i AGJ verksamhet. Annas son Edwin är också en aktiv AGJ:are.
 
Vi tackar Kenneth för allt gott han medverkat till i både vid järnvägen och livet i övrigt och den fina
familj han är en av grundstenarna till.
Kenneth må du nu vila i frid.
Morrgan för kamraterna i BJs.
Foto Alf Rosén

Per-Inge, BJs bangårdschef död.
 
Per-Inge Samuelsson dog efter kortare tids sjukdom, canser, 21 februari 2018, Per-Inge blev 69 år gammal.      
 
Per-Inge sörjs av hustru AnnBritt och hans barn i Falköping, varifrån Per-Inge kom. Per-Inge var aktiv in i det sista, han och Rutger Friberg höll på med ett projekt att projektera en fordonshall på Lärje, och sista kontakten var för några dagar sedan. Per-Inge som var bördig från Falköping började sitt arbetsliv vid järnvägen vid SJs banavdelning på elsidan i Falköping. Där jobbade han ofta på omformaren som omvandlade vattenfalls 50 periodiga ström till 16 periodig tågström. Omformarna kördes förr helt mauellt och var bemannade dygnet runt. Omformarna moderniserades och blev fjärrmanövrerade och Per-Inge flyttade till Göteborg och SJ banavdelningens elsida, så såmingom blev det Banverket och han avslutade yrkeslivet vid Infranord. Per-Inge blev specialist på växelvärme vilket han skötte om på de många växlarna i Göteborg. Per-Inge var också förare på liftmotorvagn.
 
Redan innan Per-Inge pensionerades kom han in i gemenskapen vid BJs där han ofta var tågbefälhavare på resorna, speciellt på teaterresorna till Säffle. Per-Inge skötte om BJs spåranläggning på Lärje, han var BJs bangårdschef. Per-Inge pysslade ofta om våra vagnar inför BJs resor - mellan resorna och efter resorna. Per-Inge var också med i BJs styrelse i många år, liksom han hade många goda kontakter på spår och elsidan vilket var mycket bra för BJs.
 
Att Per-Inge nu inte längre finns är en mycket stor förlust för sällskapet, vi tackar för allt gott han har utfört under alla år han varit en viktig del av BJs.
 
Tack, vila nu i frid.
 
Morrgan för BJs

Torsdag 8 februari begravdes Kenneth Lindgren, BJs "begravningståg" kördes Lärje - Vänersborg - Lärje. Efter begravningsakten i Vänersborg samlades gästerna för en måltid i BJs restaurangvagn 3150.

9 mars 2018 var det begravningsakt för Per-Inge Samuelsson i Angereds kyrka.
 
3 bänkrader med BJs:are hedrade Per-Inge med sin närvaro. Efteråt var det mottagning för inbjudna i BJs restaurangvagnar på Lärje.
Foto:Morrgan

Rapport från verkstaden...
10 mars. Loket Ma 403 behöver lite omvårdnad inför nästa körning. Nya bromsblock och sand i sandlådorna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kenth och Roger byter bromsblock.
Foto:Morrgan

BJs kryssningståg vilar upp sig i Storlien, tåget anlände i rätt tid 2018-03-16 och kör tillbaka till Göteborg 2018-03-18. Tågets gäster steg av i Underåker där också påstigning sker. Tåget är 340 meter långt.
Foto:Tobias Hillin

Tågsläpp – Öppet Hus på Lärje (ej Sävenäs)
 
29 april 2018 kl. 10.00 – 16.00
 
- Åk veterantåg med ånglok över älven vidare på hamnbanan till Skandiahamnen och tillbaka. Vid eventuell fordonsskada och händelse utom vår kontroll kan vi tvingas ersätta ångloket med annan dragkraft.
 
Start sker från vår bangård på Lärje Bangårdsgata 2
 
Avgångstider 10.30, 11.50, 13.30 – resan tar ca 1 tim.
 
Priser för resorna är: 150:- / vuxen ToR (barn 0-19 år gratis, i betalande vuxens sällskap) Biljetter köps på tåget!
 
- Modelltågskörning där alla får prova på att köra.
 
- Utställning av unika järnvägsfordon.
 
- Fika – vi bjuder på kaffe!
 
- Försäljning av diverse järnvägsDVD
 
Begränsat med parkeringsplatser – åk gärna kollektivt till hållplats Gamlestads Torg, därefter en promenad på ca 600 m – följ vägvisning från pendel- och spårvagnshållplatserna.
 
Välkomna!!!
Foto: Thomas Pettersson

Kallelse till Granskande stämma.
 
Vi granskar 2017 års verksamhet i sällskapet.
 
Torsdagen den 17 maj klockan 18.30 på Bergslags-Lärje.
 
Alla medlemmar hälsas välkomna. Det finns också möjlighet att ställa frågor om verksamheten.

Nyheter 2018