Expedition Kilvamma (bestnr TAM21)
Största lokladan för beredskapsdiesellok i Sverige rymde åtta T21-lok. Platsen var Kilvamma, 18 mil norr om Östersund på Inlandsbanan. Då beredskapsloken avvecklades såldes dessa lok till olika veterantågföreningar. I maj 2004 var det dags för en gemensam expedition att hämta hem de olika loken man köpt. Expeditionen utgick från Göteborg och leddes av Bergslagernas Järnvägssällskap. Loken stod ännu kvar i plastpåsarna de haft för torrluftskonserveringen.
  
 
I denna film får vi se delar av resan till Kilvamma för att hämta loken, arbete med släpväxeln, förberedelser på loken inför transporten och slutligen hemtransporten söderut genom landet. På hemvägen gick resan via Sundsvall, Gävle och Falköping för att lämna av och hämta olika fordon. Man hyrde Rc4- och T44-lok för att dra extratåget. Personalen på expeditionen var medlemmar från föreningarna BJs, SÅS, NJ, OKBv och AJF.
 
Vi har valt att göra en lång film, den är 100 minuter. Vi vet att många av er vill se så mycket som möjligt av det som är filmat. Så ladda upp med tilltugg i TV-soffan, förutom jobbet med uttagningen av loket var det omfattande växling på några platser under hemresan. Där får ni chansen att se tåget och fordonen i många olika sekvenser. Vi har också en lite längre parallellfilmning av tåget mot slutet av filmen.
Se trailer till filmen.
Filmdata Expedition Kilvamma - TAM21
Längd
Typ
Format
Ursprungligt material
Redigering
Ljudspår
Textning
Extramaterial
 
100 min
Pressad DVD9
4:3
Inspelad på DV.
Digitalt
Valbart ljudspår med eller utan speaker
Valbar textning i svenska
Meny för val av avsnitt
Inga trailers etc i filmen